FN-rollspel, klart

De två senaste dagarna så har spykens samhälls tvåor haft ett gemensamt FN-rollspel med sammanlagt 28 stycken länder.
Allt börjar med att varje land håller ett öppningstal som inte får vara längre än en minut, talet måste vara på engelska men man får ha det på landets egna språk (men då måste någon annan ha det på engelska direkt efteråt). Jag läste upp Rysslands öppningstal på Ryska! 🙂
Vi har tillsammans diskutert viktiga frågor i tre stycken utskott, miljö och hållbarurveckling (RIO+20), krig och säkerhet (Syrien konflikten) och tredje utskottet var kvinnors rättigheter i krig och samhället. Varje land satt med i två stycken utskott, Ryssland (mitt land) satt med i Syrien frågan och RIO+20 (där satt jag).
I utskotten skrev vi resolutioner ihop med de länder som tycktes samma sak som ens egna land. Efter det så skriver man en talarkedja för ens egna resolution och en talarkedja emot de andras resolution. Om det är fler resolutioner i ett utskott än 2 så har man en talarkedja mot dom också.
Efter varje talarkedja har man en debatt på ca 20 minuter där man får ställa frågor till de andra länderna. Sen röstar man på den resolutionen som man vill ska gå igenom.
Efter detta så kommer den resolution som gick i genom eller skapade störst debatt att tas upp i generalförsamlingen (där är alla länder med) då man behandlar resolutionen igen med talarkedjor för och emot, sen är det öppen debatt och sen beslutar man om den går igenom eller inte)

Det verkar kanske komplicerat och jobbigt men det var verkligen så sjukt roligt!! Det är jätte synd att vi inte kommer ha fler FN-rollspel…. Åhh det var jätte roligt!!! Det var så kul att stå och prata och debatter inför ca 120 personer, man fick verkligen en adrenalin kick varje gång man sa något!! Just nu så vill jag nog jobba inom FN 😉

Innan man skulle säga något var man tvungen att. Adressera ”ärade generalsekreterare” och om man pratade med ett land var man tvungen att adressera ”ärade delegater från….” Plus att man var tvungen att prata i tredje person, Ryssland anser att… Vi tycker…. Och man var tvungen att ha ett fint och ordentligt språk… Att använda svåra ord var bara ett plus!!
Men nu är jag helt inne i att skriva och prata så… Fast egentligen bör man inte klaga på att man är fast i att prata korrekt och fin svenska, möjligtvis på att prata i tredje person och att adressera ”ärade delegat”

Här kommer en bild på hur fina vi i Ryssland såg ut!! Jag tycker det var lite synd att vi inte van priset för bästa klädsel…

20121024-220905.jpg

20121024-220912.jpg

(Matilda, Hannah och Anna hörde till Turkiet)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s